Waarom wil jouw kind niet naar zijn vader?

Er zijn meerdere redenen waarom een kind niet meer naar zijn vader wil. Als dat gebeurt zit je knel in een lastig parket. Immers, er zijn afspraken gemaakt over de omgang, maar je wil ook zorgen dat je kind zich gehoord voelt.

Wandelcoaching na een scheiding

De meest voorkomende reden die ik hoor waarom een kind niet naar zijn vader wil, zijn:

  • Vindt de nieuwe partner niet aardig
  • Voelt zich niet gewenst bij papa
  • Kan bij papa niet met klasgenoten spelen
  • Kan niet naar de sport als papa te ver weg woont
  • Mist z’n eigen kamer

Wat de reden ook is, het is altijd belangrijk om hier aandacht aan te geven. Zonder boosheid en verwijten. Want een kind wil vooral gehoord en gezien worden. Pas daarna kun je zoeken naar oplossingen.

Hoe zou je de afstand tussen vader en kind kunnen verkleinen?

Het is belangrijk om te onderzoeken wat de reden is dat jouw kind niet naar papa wil. Vaak blijkt dat het kind behoefte heeft aan z’n sociale leven. Denk aan sportclubjes en na school spelen met vriendjes.

Als dat in jullie geval ook zo is, is dit een punt om te bespreken met de andere ouder. Zodat de afstand tussen vader en kind verkleind kan worden. Oplossingen zouden bijvoorbeeld kunnen zijn dat vader als supporter aan de lijn gaat staan bij het sporten. Zodat er op een positieve manier contact wordt gehouden met jullie kind.

Hoe spreek jij over jouw ex partner?

Wat ik vaak hoor is dat er niet slecht over de ander gesproken wordt en dat het contact nog goed is.

Jezelf opnemen als kind niet naar vader wilWandelcoaching de Uitkomst

Mijn tip is, neem jezelf eens op als je over je ex spreekt en doe het zelfde en neem iemand in gedachte bv je beste vriendin en kijk dan het verschil. Je kind hoort voelt en ziet dat verschil en reageert daar op.

Ergernis: mijn kind lijkt op mijn ex!

Stel dat je kind heel erg op je ex lijkt. En dan ook precies die karaktertrekken heeft waarom je weg bent gegaan. Dan is dat heel lastig. En automatisch, zonder dat je het weet, reageer je daar op. Een kind voelt dat aan. En die voelt niet ‘ik lijkt op mijn moeder’, die voelt ‘ik ben niet gewenst’. Daar zijn geen woorden voor nodig.

Bijvoorbeeld:

  • Dat specifieke trekje waar je allergisch voor bent
  • Dat stopwoordje
  • Die blik

Dit zijn hele lastige situaties omdat je daar automatisch op reageert. Waarschijnlijk ben je je er zelfs niet altijd bewust van. De uitdaging is om dat wel te gaan zien van jezelf. De kunst is om de negatieve dingen als positief te gaan zien, zodat je er niet meer op reageert. Begrijpelijk als je dat lastig vindt, ik help je er graag bij hoe je dit kunt ombuigen.

Is kind verplicht om naar vader te gaan?

Volgens de wet hebben beide ouders het recht om hun kind te zien. Dus ja, je kind is verplicht om naar vader te gaan. Ook als jou kind niet meer naar papa wil. Als moeder ben je zelfs verplicht om mee te werken aan de omgang met vader. Hoe lastig dat soms ook is. Als er echt zwaarwegende redenen zijn om jouw kind weg te houden bij vader, dan is het verstandig om hier een juridische procedure op te starten. Een rechter kan namelijk wel beslissen dat een kind niet meer naar vader hoeft.

Vanaf welke leeftijd mag een kind beslissen om niet naar papa te gaan?

Als je kind 12 jaar is, mag hij aangeven bij wie hij wil wonen. Maar dat betekent niet dat hij mag beslissen om niet naar z’n vader te gaan. Ga altijd in gesprek met je kind hierover.

Wordt de afstand tussen jouw en je kind groter?

Bel 06-22920088 of mail marion@wandelcoaching-de-uitkomst.nl