Wist je dat in 14% van de scheidingen een van de twee partners zelf niet wil scheiden? En dat percentage groeit.

Jij wilt niet scheiden, maar je partner wel. Het komt vaker voor dan je denkt.

Je hebt heel hard gevochten en alles gedaan om je huwelijk te redden en toch wil ze scheiden omdat er bv – een ander is
– de liefde is over
– enz.
Je zult waarschijnlijk boos, verdrietig, teleurgesteld, enz zijn en je wil haar alleen maar pijn doen omdat jij ook pijn hebt. Hoe om te gaan met een ruziënde ex? Het belangrijkste is dat je niet in verwijten praat. In verwijten praten doe je bijvoorbeeld als volgt:  “ja maar jij doet altijd dit of dat en je luistert nooit”. Of “jij wilde ons huwelijk niet redden”. Herkenbaar?

Probeer dit te vermijden en houd uitspraken bij jezelf. Door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik had altijd het gevoel dat wat ik zei niet bij je aankwam”. Of “Ik voelde me soms alleen staan in het redden van ons huwelijk”. Zo voorkom je discussies die makkelijk kunnen uitmonden in ruzies. En ruzies maken je geen gezelliger mens en buiten dat maak je je eigen leven er ook niet beter op. Nog erger het leven van je kinderen wordt er ook negatief door beïnvloed.

Ook al wil jij niet scheiden en je partner wel, probeer jouw emoties vanuit jezelf onder woorden te brengen zonder het woordje “jij” te gebruiken. Daarmee voorkom je vervelende confrontaties en help je vooral jezelf!